Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Potrivit art. 76 din Codul Fiscal, sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o PF rezidenta ori nerezidenta ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu, act de detasare sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca acordate persoanelor care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor.
All Inclusive – toate lucrarile de specialitate
Pe de alta parte, potrivit alin. (3) lit. h) al aceluiasi articol se mentioneaza ca avantajele, în bani sau în natură cuprind si : bilete de valoare sub forma tichetelor cadou acordate potrivit legii, cu excepția destinațiilor și limitelor prevăzute la alin. (4) lit. a), tichetelor de masă, voucherelor de vacanță, tichetelor de creșă și tichetelor culturale, acordate potrivit legii.
In ceea ce priveste deducerea personala, potrivit art. 77 din Codul Fiscal, PF prevazute la art. 59 alin. (1) lit. (a) si alin. (2), au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere personala, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza.
Deducerea personala se acorda pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de pana la 1.950 lei inclusiv, astfel:
- pentru contribuabilii care nu au persoane în întreținere – 510 lei;
- pentru contribuabilii care au o persoană în întreținere – 670 lei;
- pentru contribuabilii care au două persoane în întreținere – 830 lei;
- pentru contribuabilii care au trei persoane în întreținere – 990 lei;
- pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane în întreținere – 1.310 lei.
Astfel ca, din definitia venitului brut lunar, “venitul brut lunar din salarii reprezinta totalitatea veniturilor realizate intr-o luna conform art. 76 alin. (1) – (3) din Codul Fiscal de o persoana fizica, pe fiecare loc de realizare, indiferent de denumirea acestora sau de forma sub care sunt acordate, putem spune ca in venitul brut lunar sunt incluse si tichetele de masa luate de catre angajati, acestea din urma intrand in baza de calcul a deducerii personale.
Tichete de masa sunt prevazute la alin (3), astfel ca putem concluziona ca acestea se includ in venitul brut din salarii.
Cum se calculeaza?
Presupunem ca un angajat are un salariu brut de 2.080 lei iar pe langa acesta, salariatul mai beneficiaza si de tichete de masa cu o valoare nominala de 15 lei (pentru fiecare zi lucratoare in care acesta a fost prezent la munca).
In luna ianuarie salariatul a lucrat 20 de zile, iata mai jos care este modul de calcul a deducerii personale in functie de numarul de persoane aflate in intretinerea salariatului si tinand cont ca acesta beneficiaza si de tichete de masa:
All Inclusive – toate lucrarile de specialitate
Calcul:
Salariu de incadrare: 2.080 lei
Valoarea nominala a tichetelor de masa: 15 lei * 20 zile lucrate = 300 lei
Salariu brut realizat: 2.080 lei + 300 lei = 2.380 lei
Valoarea deducerilor personale pentru cele 5 situatii:
Fara persoane in intretinere: 375 lei
O persoana in intretinere: 535 lei
Doua persoane in intretinere: 695 lei
Trei persoane in intretinere: 855 lei
Patru sau mai multe persoane in intretinere: 1175 lei
Buna ziua!
Tichetele de masa participa la calculul deducerii personale insa nu se includ in salariul brut realizat. Incluse in salariul brut realizat intra in calculul contributiilor sociale, unde tichetele de masa sunt scutite. Tichetele se includ in venit baza de calcul pentru calculul impozitului pe salarii.
Va multumim pentru clarificarile aduse.